5 tips om te besparen op facilities
Besparen op facilities? Een paar tips
U kunt benchmarken wat u wilt, maar de kans is groot dat u steeds de verkeerde kengetallen vergelijkt. Namelijk die van uw buurman, goede vrienden en conculega’s, die het waarschijnlijk helemaal niet beter voor elkaar hebben dan u. Dat kan echt anders; facilitaire inkoop, zoals u ook uw inkoop op de core business zou aanpakken. Met kennis van zaken dus. 5 tips om u op weg te helpen.
Oké, een open deur: om in dalende economische ontwikkelingen de omzet vast te kunnen houden, zul je 20-50% goedkoper moeten zijn dan voorheen. En om de winst op peil te houden, moet je ook nog eens 40-80% goedkoper produceren. Logisch? Nou, niet echt.
Veel simpeler, gemakkelijker en efficiënter is het om winst te zoeken in de facilitaire inkoop. Daar zit namelijk gemiddeld 30% die u binnen enkele weken kunt terughalen. En om het nog leuker te maken: u kunt bijvoorbeeld gebruik maken van maincontracting die naast besparing op externe leveranciers tevens kunnen besparen op de interne uren van uw mensen. 1 aanspreekpunt, nog maar enkele facturen per maand en schaalvoordeel op allerhande additionele inkopen.
TIP 2. U hoeft geen expert te zijn om te weten waar Abraham de mosterd haalt
Probeer niet te denken in termen als inspanningsverplichtingen of resultaatverplichtingen. Het succes zit namelijk in de mix van beide.
Een voorbeeld: een auto moet driejaarlijks APK worden gekeurd (inspanning). Deze APK dient op de juiste manier te worden uitgevoerd en bij correcte werking wordt de auto goedgekeurd (resultaat). Conclusie: het ene is nooit mogelijk zonder het andere.
U heeft mogelijk geen idee welk extra werk nodig is om het beoogde resultaat te behalen en alle extra werkzaamheden krijgt u hoogstwaarschijnlijk doorbelast. Draai dit principe nu eens om: niet u, maar uw leverancier gaat de risico’s van extra werk dragen. Dat verandert de zaak pas echt: opeens wordt het voor uw leverancier interessant en logisch om de kwaliteit te optimaliseren en activiteiten te combineren om hiermee onnodige kosten voor hem te voorkomen. Het resultaat: gelijke belangen.
Goed, uw leverancier wordt nu dus verantwoordelijk en hij heeft geen mogelijkheden meer om extra geld aan u te verdienen. Maar hoe weet u dan of alles nog wel klopt en dat alles nog wel volgens het boekje en de afspraken gaat?
Simpel: door de belangen van zowel u als die van uw toeleveranciers zodanig evenwichtig te regelen, dat een echte, aantoonbare win-win situatie ontstaat. De leverancier krijgt een marktconforme prijs voor gestandaardiseerde afspraken, inclusief de verantwoordelijkheden. U blijft regie voeren over alle additionele zaken, zonder ook maar een cent aan buitencontractuele kosten, die voorheen altijd als een verrassing kwamen.
Een jaar of tien geleden was maincontracting een hot issue. Maar volledige uitbesteding bleek niet te werken. Je verliest als organisatie teveel kennis en kunde, de regie en het overzicht raak je volledig kwijt. En toch blijven de kosten jaarlijks stijgen, zonder dat je er goed grip op kan krijgen.
De waarheid ligt gelukkig veel genuanceerder. Maincontracting werkt natuurlijk niet, als u de uitvoering, de regie en de besluitvorming volledig uit handen geeft. Maar, als u uw leverancier nu eens vraagt alleen de operationele taken integraal op zich te nemen, eventueel met gebruik van onderaannemerss, dan bereikt u optimale kansen voor maincontracting (één aanspreekpunt, minder facturen, makkelijker beheer en veel minder kosten), zonder dat uw leverancier op een werkgebied wordt gedwongen, waarin hij niet competent is. En dan houdt u zelf de regie en neemt u nog steeds de beslissingen. Dat werkt perfect, mits goed geregeld!
TIP 5. Verspil geen tijd aan zaken waar anderen gewoonweg beter in zijn
Bent ú de specialist wanneer het gaat om de inkoop van facilitaire producten en diensten, of is uw leverancier juist de bovenliggende partij? Precies. Accepteer dat uw kennis op bepaalde vakgebieden tekort schiet en dek uzelf hiervoor in. Haal bijvoorbeeld objectieve expertise van stal om geen stommiteit te begaan of houd u aan zaken die wel in uw straatje passen. Dat loont echt en voorkomt discussies achteraf.





